Cinefòrum: Batalla a Seattle

La pel·lícula té la virtut de combinar el relat sobre els fets escaiguts a Seattle durant la cimera de la OMC l'any 1999 amb una sèrie de històries personals que serveixen per posar de relleu les contradiccions de les protestes.


Cronologia

- 1994. Entra en vigor el NAFTA (Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord). Aixecament de l'EZLN, Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (Mèxic).
- 1999. Ronda del Mil·lenni de la OMC a Seattle. Fracassa pel boicot del moviment antiglobalització i la posició sobrevinguda pels països del Sud.
- 2001. Primer Foro Social Mundial a Porto Alegre (Brasil). 12.000 assistents.
- 2001. El Banc Mundial suspèn la reunió de Barcelona. Uns 300.000 manifestants mantenen la protesta i surten al carrer.
- 2001. Cimera del G-8 a Gènova. Forta repressió policial. Mor el manifestant Carlo Giuliani.

- 2003. Massiva manifestació mundial contra la Guerra d'Iraq.

Aquesta cronologia, ampliada amb una determinada anàlisi del moviment antiglobalització, 10 anys després, la podeu trobar al següent enllaç:
Llegiu amb reflexió l'article. Des de la perspectiva informativa és un balanç interessant, i la valoració és ajustada. La qüestió és quines conclusions i quins reptes queden dibuixats.

Filosofia política

Esmentarem alguns dels intel·lectuals que es convertiren en referent (Susan George, Noam Chomsky, Eduardo Galeano...). La filosofia política més orientada als moviments socials també ha reflexionat sobre aquest nou paradigma antiglobalització.
Un d'ells és el portuguès Boaventura de Sousa Santos, qui ha emprès la tasca d'articular un pensament crític no eurocentrista. Podeu trobar referències, textos.
No vull inundar-vos amb textos, per això només us deix dos fragments breus del filòsof italià Antonio NEGRI, qui, al llibre Goodbye Mr. Socialism · La crisis de la izquierda y los nuevos movimientos revolucionarios, sosté una sèrie de converses amb l'activista Raf Valvola Scelsi.
La selecció dels dos textos és un poc atzarosa i casual, però pens que hi ha alguns elements interessants: 1) El que va significar Seattle, i la possibilitat de noves formes de protesta i nous discursos. Amb diversitat de reivindicacions i estils. L'esquerra tradicional (partits polítics i sindicats, no estaven alerta en relació a problemàtiques urgents); 2) La necessitat d'una reflexió teòrica, però que la disponibilitat de recursos culturals fa que sigui possible cobrar consciència de la situació.

Actualitat 

Un mitjà interessant per estar informat sobre la geopolítica internacional és:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MARX: comentari voluntari

El terme mitjà a Aristòtil

PROVA d'AVALUACIÓ: 2n trimestre